.

Siapakah Nik Aziz di sisi Anwar?

>> 06 Disember 2009

KENAPA NIK AZIZ TIDAK DOA MUSIBAH KES LIWAT ANWAR- SAIFUL?


Parti yang menjadi tunjang pakatan rakyat adalah parti pas, samalah Umno dalam BN. Dua komponen ini(Pakatan Rakyat dan BN) yang bertanggongjawab halatuju negara kita dimasa hadapan. BN sudah sekian lama mentadbir negara ini, perbagai halangan telah BN lalui dan berjaya mengatasinya. Bukan senang, sebab negara kita terdiri dari perbagai kaum namun BN mampu menyatukan kaum2 yang ada tanpa tersisih kepertingan mereka.

Bolehkah Pakatan mentadbir negara ini seperti BN lakukan? kalau kita lihat beberapa negeri yang pakatan memerintah sudah tentu kita tidak yakin, apatah lagi untok menyamai rekord BN yang sudah sekian lama memerintah negara ini lebih 5otahun.

Pakatan Rakyat sekadar layak untok menjadi parti gabungan pembangkang sahaja. Mengikut kata mantan PM Tun Mahadir 100tahun lagi Pakatan perlu belajar baru boleh memerintah negara ini. Pakatan melalui pas sengaja merobekkan kaum melayu dan islam dalam Umno. Dengan cara2 sebegini mereka rasakan sedikit sebanyak Umno menjadi sedikit lemah. Dan terbukti apa yang berlaku pada PRU12 lepas, beberapa negeri yang sebelumnya dibawah kuasaan BN dapat ditakluki oleh Pakatan Rakyat. DAP dan PKR secara tiba2 boleh menambah kerusi di DUN maupun di Parlimen pertolongan dari Pas akhibat dari kekeliruan kaum melayu mainan islam pembawakan pas.

Melalui pertuturan berupa fatwa politik dianggap fatwa sebenar mengikut ajaran islam sebenar. Pemimpin2 pas sanggup mempermainkan islam semata2 mahu menjatuhkan Umno. Pas sebenarnya tidak ada cara lain bagi mengurangkan kepercayaan rakyat kepada Umno kecuali menggunakan agama. Dari segi pembangunan yang dilaksanakan oleh BN untok negara, DAP sendiri pun pernah akui. Sebab itulah sebelum DAP bergabung dengan pas tidak pernah parti mereka mencapai kemenangan seperti dalam PRU yang lepas.

Pemimpin pas sembunyikan sesuatu kepada ahli2 dan penyokong mereka. Setelah pas bergabung dengan DAP dalam Pakatan Rakyat, perjuangan islam dalam parti itu untok mentadbir negara sudah tidak ada lagi. Dalam pakatan mereka islam tidak disebut, bahkan DAP sanggup keluar dalam Pakatan kalau pas berhasrat mahu kepada islam. Walaupun pas menjadi tunjang kepada gabungan itu tetapi kuasa penentu adalah DAP. Masakan pas mahu memperkuatkan islam berkerjasama dengan Umno pun pas tidak boleh lakukan.

Apa yang DAP mahukan pas semua ikut. DAP bersama PKR menggunakan pas hanya untok memecahbelahkan islam dan kaum melayu di negara ini itu sahaja. Sebab itulah di negeri2 majoriti melayu seperti Kelantan, Kedah menjadi tumpuan gabungan mereka. Anwar menggunakan Hussam Musa merobek pas dari dalam. Kenyataan Nik Aziz berbau ayat2 dari Hussam Musa, sebab itulah apabila di desak oleh rakyat maka percakapan Nik Aziz sering kali berubah2 dibelakang Nik Aziz adanya Anwar Ibrahim. Perkara ini dapat dikesan oleh anaknya sendiri Nik Abduh. Suatu ketika Nik Abduh meyamakan mereka2 ini sebagai ulama mee celup bertopengkan islam tetapi mempunyai niat jahat. Dari kenyataan Nik Abduh itu jelas kepada kita bahawa fikiran Nik Aziz sudah dicanang oleh orang lain yang mahu mempergunakan nya bagi mendapat pengaruh dari kalangan orang islam. Tidak mustahillah jika Nik Aziz sering membuat kenyataan yang silap tentang islam demi mendapat pengaruh politik dan kuasa.

Pusingan pertama Anwar melalui Hussam musa mahu menjatuhkan Haji Hadi sebagai presiden
tetapi tidak berjaya, tetapi pusingan kedua Anwar berjaya di Kelantan. Kumpulan erdogan akan mengusai pas Kelantan setelah ketiadaan Nik Aziz nanti. Bekong kepimpinan pas di Kelantan di dedahkan oleh orang kuat Hussam dalam PMBK. Penulis blog kicdefella yang dibayar gaji oleh PMBK tetapi berkerja untok menguat politik Hussam. Apa pun cita2 sebenar Anwar mahu menjadi PM tetap sukar. Nik Aziz mengalih krisis dalaman ini dengan menyalahkan Umno. Serangan2 pribadi keatas DS Najib dalam soal wang royalti minyak dijadikan sandaran. Nik Aziz mengajak seluruh rakyat mendoakan keatas pemimpin no 1 negara itu didatangi musibah jika tidak meluluskan wang itu kepada Kerajaan Kelantan. Kenapa sanggup Nik Aziz bertindak sedemikian sedangkan beliau sudah tua dan sanggup pula di kecam oleh ulamak2 seluruh negara?

Sumber : PakMie

----------------
PS : Jikalau PAS Kelantan berjaya mendapatkan wang royalti (dan bukan wang ihsan) daripada Putrajaya, maka Husam & Erdogan akan di pandang 'hebat'. Hebat kerana kumpulan Haji Hadi yang pernah memerintah Terengganu tetap gagal mendapat wang 'royalti' walaupun memerintah Terengganu selama satu penggal.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan ulasan anda

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP