.

Kenapa pembelian Helikopter kita mahal?

>> 30 Oktober 2008

Kan ke bising kata Malaysia beli helikopter EUROCOPTER dengan harga RM 193juta, manakala Brazil pulak beli dengan harga RM 82juta...

Sebenarnya beza antara dua tu adalah macam KIA Carnival dan NAZA Ria...KIA Carens dengan NAZA Citra....dan jugak macam beza antara Proton Persona full accessories dengan yang bukan full accessories...

Helikopter Brazil tu diorang buat sendiri melalui Syarikat Kerajaan Helibras dan pakai lesen Eurocopter...macam kita pasang kereta NAZA keluaran KIA tu la...

Baca lagi : Sini

Helibras is jointly owned by MGI Participações (MGI Investments - owned by the government of Minas Gerais), Bueninvest and Eurocopter.
















Ni butiran selanjutnya...

Specifications (Cougar EC 725) BRAZIL

General characteristics

* Crew: 1
* Capacity: 24 troop seats
* Length: 19.50 m (63.98 ft)
* Rotor diameter: 16.20 m (53.14 ft)
* Height: 4.60 m (15.09 ft)
* Empty weight: 5,330 kg (11,750 lb)
* Loaded weight: 10,000 kg (22,000 lb)
* Useful load: 5,670 kg (12,500 lb)
* Max takeoff weight: 10,500 kg (23, 100 lb)
* Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each

Performance

* Never exceed speed: 278 km/h (150 knots, 173 mph)
* Maximum speed: 249 km/h (134 knots, 154 mph)
* Cruise speed: 239 km/h (129 knots, 148 mph)
* Range: 573 km (310 nm, 357 mi)
* Service ceiling 3,450 m (11,319 ft)
* Rate of climb: 7.2 m/s (1,417 ft/min)

Specifications (Cougar EC 725) MALAYSIA

General characteristics

* Crew: 2 (pilot + co-pilot)
* Capacity: 1 chief of stick + 28 troop seats
* Length: 19.50 m (63.98 ft)
* Rotor diameter: 16.20 m (53.14 ft)
* Height: 4.60 m (15.09 ft)
* Empty weight: 5,330 kg (11,750 lb)
* Loaded weight: 11,000 kg (24,250 lb)
* Useful load: 5,670 kg (12,500 lb)
* Max takeoff weight: 11,200 kg (24,700 lb)
* Powerplant: 2× Turbomeca Makila 1A4 turboshafts, 1,800 kW (2,413 shp) each

Performance

* Never exceed speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
* Maximum speed: 324 km/h, 201 mph (175 kts)
* Cruise speed: 285 km/h, 177 mph (154 kts)
* Range: 857 km, 532 mi (463 nm)
* Service ceiling 6,095 m (20,000 ft)
* Rate of climb: 3.6 m/s (710 ft/min)

Sumber : Sini

Tambahan : Malaysia membeli 8 buah heli jenis ini untuk tujuan penyelamat dan 4 buah untuk tujuan ketenteraan

4 ulasan:

Medan Info Kita 31 Oktober 2008 9:04 PG  

salam blogmaster....,

semoga kita boleh link antara satu sama lain.

perjuangan kita dilandasan serupa

http://medan-info-kita.blogspot.com

Tanpa Nama,  3 November 2008 11:20 PG  

ya sebelum ini saya pun keliru kes ini..maklumat mcm ini lah yg perlu kita sebarkan dan bg maklum dng org2 atau rakyat2 yg lain..jng dok dengar propoganda PR je..tq blog..ulasan yg menarik dan penuh info..salam

CERPEN,  5 November 2008 10:13 PTG  

Salam,

bagus di atas maklumat yang diberikan cuma nak tahu pembelian Heli ini adakah dibuat tempahan dan baru akan dibuat dan dipasang atau ianya telah siap dan tingal proses pembelian dibuat dan terus boleh dibawa balik dan terus digunakan/

PasMuda 6 November 2008 11:18 PG  

Brazil beli EC725 biasa, Malaysia nak beli EC725 Special Edition. Lbh kurang mcm Myvi biasa dgn Myvi SE.

Contohnya:

Anwar beli Myvi RM45 ribu. Tiba2 Pak Lah beli Myvi RM52 ribu. Maka Anwar pun bising2 la kononnya Pak Lah kena tipu & tak pandai beli kereta. Tp bila pegi tgk kereta Pak Lah, rupa2nya kusyen kulit, ada bodykit, radio cd pun hebat...

Catat Ulasan

Sila tinggalkan ulasan anda

Label

Bermula 19/7/2010

Pengiklanan Sahaja

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP